Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Pięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny » Wstęp do teorii Pięciu Smaków 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy na szkolenie: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wstęp do teorii Pięciu Smaków Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej… Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna SZKOLENIE: Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), Warszawa 17-18 X 2020 rokuProwadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Pięć smaków w  dietetyce tradycyjnej medycyny chińskiej, część 1

Wstęp do teorii Pięciu Smaków

Dao
Dao

Tradycyjna chińska medycyna oparta jest na teorii Pięciu Przemian, zwanej też teorią Pięciu Elementów.

Równie dobrze można by teorię Pięciu Przemian, ze względu na kluczową funkcję smaków, nazwać teorią Pięciu Smaków.

A przede wszystkim powinniśmy ją nazywać nie teorią, ale PRAKTYKĄ Pięciu Przemian, bo to nie jest jakaś hipoteza badawcza, ale sprawdzony i  w sposób oczywisty DZIAŁAJĄCY model Wszechświata.

W chińskiej medycynie istnieje kilka sposobów patrzenia, kilka podejść do Pięciu Smaków.

Wymienię tu kilka z  nich:

1) Podejście diagnostyczne: chęć lub niechęć do spożycia produktów w  danym smaku pozwala określić nadmiar lub niedobór w  odpowiednim obiegu energetycznym

2) Szukanie przyczyn zachorowania w  nadmiernym lub zbyt małym udziale danego smaku w  diecie.

3) W  mieszankach ziołowych i  w żywieniu można zastosować dany smak, aby skierować działanie pozostałych składników na dany organ.

4) W  leczeniu ziołami używa się smaków dla osiągnięcia określonego działania na organizm człowieka. Jest to inne podejście. To znaczy kierunek działania Qi danego smaku w  ziołolecznictwie jest inny niż kierunek działania Qi odpowiadającej mu według Huangdi Neijing Suwen przemiany.


Niektóre z  nich mogą się wydać wzajemnie sprzeczne.

Dlatego chciałbym wymienić ważniejsze z  tych interpretacji smaków i  opisać jak powstały.

Na początek ogólna uwaga: w  Chinach szanowano wszystkie osiągnięcia przodków.

Kult przodków powodował, że nawet przeciwstawne ich twierdzenia były w  twórczy sposób łączone i  w efekcie dawały całościowy obraz świata.

Ten obraz nawet w  dzisiejszych czasach wydaje się być niezwykle precyzyjnym opisem faktów i  zjawisk, co często można zauważyć na gruncie tradycyjnej chińskiej medycyny.

Taki całościowy obraz nie jest tylko teorią i  nadal pozostaje dobrą bazą do podejmowania skutecznych działań praktycznych.

Widać to na przykładzie chińskiej medycyny, ale nie tylko.

Zrozumienie i  POCZUCIE tych wszystkich faktów w  dawnych Chinach nazywano podążaniem Drogą Dao, czyli Najwyższą Rzeczywistością, a  zarazem Drogą Dojścia Do Niej.

Marian Nosal
Warszawa, 24 X 2010
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/piec_smakow_w_chinskiej_medycynie/wstep/index,pl.html

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wstęp do teorii Pięciu Smaków youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wstęp do teorii Pięciu Smaków facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wstęp do teorii Pięciu Smaków google+.png