Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Krojenie produktów spożywczych według Pięciu Przemian 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Krojenie produktów spożywczych według Pięciu Przemian Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova. MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A  ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
Tai Chi, Forma DzieciDao ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i  witalności. Środy i  piątki 7:45-9:15  - Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Marian Nosal, więcej…
Lada MalinakovaMedycyna ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i  czwartki 19:30 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…

Krojenie produktów spożywczych według Pięciu Przemian

Sposób przyrządzania potraw wpływa na ich wartość energetyczną, a  więc i  na ich związek z  poszczególnymi przemianami. Krojenie artykułów spożywczych, poprzez naszą uważność i  włożoną przez nas energię powinno być taoistyczną alchemią zmieniającą ich smak i  inne własności. W  czasie krojenia staramy się nadać żywności kształt i  konsystencję zbliżone do jednej z  Pięciu Przemian.

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Krojenie produktów spożywczych według Pięciu Przemian IMG_6958.JPG

• Przemiana Drzewa
Przemiana Drzewa odpowiada wiośnie, porze roku w  której w  świecie przyrody następuje szybki rozwój. Aby nie zahamować tej dynamiki staramy się spożywać żywność jak najmniej pokrojona i  przetworzoną. Jeżeli już kroimy jarzyny na mniejsze części, to staramy się robić, tak, by zachować kształt całej rośliny. Pokrojone fragmenty powinny przypominać kształtem całą roślinę i  oddawać jej dynamikę rozwoju. Ten sposób krojenia wspiera, odpowiadający Przemianie Drzewa, smak kwaśny.

• Przemiana Ognia
Przemiana ognia odpowiada letniej porze roku, kiedy energia osiąga swoje maksimum Yang porusza się maksymalnie do góry. Dlatego jarzyny kroimy pionowo od dołu do góry, wspierając gorzki smak Ognia. Symbolem Przemiany Ognia jest trójkąt zwrócony wierzchołkiem do góry. Jest to kształt płomieni.

• Przemiana Ziemi
Przemiana Ziemi odpowiada późnemu latu, krótkiej dodatkowej porze roku między latem i  jesienią. Według innej teorii czas Przemiany Ziemi, to cztery krótkie, osiemnastodniowe okresy czasu między podstawowymi porami roku. Żywność w  Przemianie Ziemi kroimy na duże kawałki o  kształcie prostopadłościanów, najlepiej sześcianów, czyli kostek. Kształtem Ziemi jest kwadrat. Dla chińskiego rolnika był to kształt poletka, które uprawiał i  które dla niego stanowiło centrum świata. Przemiana Ziemi jest przemianą centrum, przemianą równowagi i  odpowiada jej smak słodki. Smak ten wzmacnia się właśnie dzieląc żywność na duże kawałki o  "kwadratowym" lub "prostokątnym" kształcie.

• Przemiana Metalu
Przemiana Metalu odpowiada jesieni. W  czasie jesieni podążamy od Yang do Yin, jest coraz zimniej, dzień jest coraz krótszy, a  rośliny i  zwierzęta zaczynają skupiać swoją Qi do środka, aby móc przeżyć zimę. Aby zasilić ostry smak metalu kroimy żywność zbierając kolejne jej warstwy od zewnątrz do środka. Naśladujemy i  wzmacniamy w  ten sposób dośrodkowy ruch ogarniający na jesieni całą przyrodę. Najlepiej będzie, jeżeli zestrugiwana warstwa warzywa ma kształt długiej spirali. Jeżeli nie jest to możliwe, to ścinamy kolejne warstwy od zewnątrz do środka.

• Przemiana Wody
Przemiana Wody odpowiada zimie. Krojenie pożywienia zgodnie z  Przemianą Wody oznacza maksymalne rozdrobnienie, a  potem wymieszanie go z  wodą. W  ten sposób wzmacniamy energię reprezentowaną przez smak słony. Smak słony odpowiada energii zimy.

Marian Nosal
Warszawa 16 stycznia 2016

tradycyjnamedycynachinska.pl/odzywianie_wedlug_pieciu_przemian/krojenie/index,pl.html

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Krojenie produktów spożywczych według Pięciu Przemian IMG_6962.JPG



Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Krojenie produktów spożywczych według Pięciu Przemian youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Krojenie produktów spożywczych według Pięciu Przemian facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Krojenie produktów spożywczych według Pięciu Przemian google+.png