Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Desery » Ciasto daktylowo-pomarańczowe 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna SZKOLENIE: Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), Warszawa 17-18 X 2020 rokuProwadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…
SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ, 10-TĄ EDYCJĘ 2020/2021 SZKOLENIA: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Ciasto daktylowo-pomarańczowe Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej… Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Lada MalinakovaMedycyna SZKOLENIA WEBINAROWE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng w   poniedziałki i   środy, 19:00 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková, więcej…

Ciasto daktylowo-pomarańczowe

Deser

D: 1 sztuka pomarańczy ze skórką
O: 0,2 l wrzącej wody
Z: 0,5 kg daktyli
Z: 1,5 szt. masła
Z: 3 łyżki miodu
Z-M: 1 op. cynamonu
M: 0,4 kg płatków owsianych
W: sól szczypta
W: woda
D: 0, 35 maki pszennej razowej
Pergamin spożywczy
Sposób wykonania:
Pomarańcze umyć (ciepłą woda z  solą) i  drobno posiekać ze skórką. Do garnka wlać wodę i  doprowadzić do wrzenia. Daktyle umyć w  ciepłej wodzie. Zalać pomarańczę (D) wrzącą wodą (O) i  zagotować. Dołożyć daktyle (Z) i  gotować 20 min. pod przykryciem. Następnie przestudzić i  zmiksować do jednolitej masy.
Masło stopić (Z), dolać miód (Z) i  cynamon (Z-M), wymieszać. Dosypać płatki owsiane (M), mieszając dodać sól, odrobinę wody (W), następnie mąkę pszenną (D) wyrobić na ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Połowę rozwałkować i  przełożyć do blaszki. Wlać na nie masę daktylowo-pomarańczową. Drugą połowę ciasta rozwałkować na pergaminie i  przykryć nią masę od góry. Piec 20- 30 min w  temperaturze 200  C. Kroić po ostudzeniu.



Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - desery


Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Ciasto daktylowo-pomarańczowe youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Ciasto daktylowo-pomarańczowe facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Ciasto daktylowo-pomarańczowe google+.png