ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Odżywianie zgodnie z porami roku - jesień
Każda z pór roku niesie z sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w miarę pojawiania się kolejnych pór roku. Życie w zgodzie ze zmianami w przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.
Na jesieni mogą nasilić się problemy zdrowotne związane z Płucami. Pogorszenie może nastąpić u osób z problemami oddechowymi lub astmą.Jesienna pogoda powoduje wysuszenie gardła, warg, jamy nosowej oraz całej skóry, co ma związek z tendencją do suchości Płuc.
W związanym z Płucami Jelicie Grubym powstaje też Suchość, która może dać w efekcie zaparcia.
W związku z tym Jesienią należy odżywiać płyny płuc.
Takie odżywianie wzmocni Qi organizmu i ochroni nas przed atakami wiatru i zimna.
Zalecane na jesieni są produkty wspomagające produkcję fizjologicznych płynów wewnętrznych, takie jak: białe grzyby, orzechy i nasiona, gruszka, korzeń lotosu, mleko sojowe, dynia i miód.
Produkty spożywcze o smaku ostrym, takie jak pieprz, imbir, por, czy cebula wzmagają pocenie się i utratę niezwykle cennych, szczególnie na jesieni, płynów.
W pewnych sytuacjach, na przykład w pierwszej fazie przeziębienia, używamy ich, ale tylko przez bardzo krótki okres czasu.
Odwrotne, ściągające działanie, mają produkty o dominującym smaku kwaśnym, które zapobiegają utracie płynów ciała.
Przykładowe produkty o smaku kwaśnym, to jabłko, cytryna, ananas i grejpfrut.
Dlatego należy konsumować więcej produktów spożywczych o smaku kwaśnym i zmniejszyć ilość ostrych przypraw.
Nie sugeruję jedzenia samych kwaśnych owoców, chodzi tylko o lekkie zwiększenie ilości smaku kwaśnego w pożywieniu.
Zgodnie z tradycją Chińczycy uważają, że produktami charakterystycznymi dla jesieni są gruszka, białe grzyby i ananas.
Dodatkowo zalecane jest spożywanie wilgotnych z natury, ale nie produkujących śluzu kasz, na przykład owsianki, na śniadanie oraz zup zawierających składniki zwiększające ilość płynów wewnętrznych na obiad.
- Zimno Zewnętrzne - wskazania dietetyczne uwzględniające początek jesiennego oziębienia
- Zimno Wewnętrzne - produkty zalecane na jesieni przy początku przeziębienia
- Produkty zalecane na jesieni w przypadku suchości w przyrodzie
- Produkty zalecane na jesieni w przypadku nadmiernej wilgotności w otoczeniu
- Jakiej żywnosci należy unikać jesienią
- Jesienny tryb życia, a nasze zdrowie
- Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu się artykułu o żywieniu na jesieni
Marian Nosal
Warszawa, 13 XI 2013
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/odzywianie_zgodnie_z_porami_roku/jesien/index,pl.html