ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu się artykułu o żywieniu na jesieni
Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu sie tego artykułu na Facebooku.
Pytanie 1) W artykule jest mowa o kaszach produkujących śluz, które to kasze ? pozdrawiamOdp. Zboża są mocno odżywcze (dostarczają dużo Qi) i jako takie mogą być nie do końca strawione przez system Śledziony.
Wszystko zależy od jakości zboża i stanu układu trawiennego, czyli Śledziony.
Każdy kij ma dwa końce (czasami po chińsku nazywane Yin i Yang).
W wypadku produktów zbożowych ten "dobry koniec", to odżywczość i dostarczenie organizmowi fizjologicznej wilgoci, czyli tak zwanych "cennych płynów", ten zły, to patologiczna Wilgoć i patologiczny Śluz.
Chodzi o to, aby LEKKO nawilżyć organizm, ale bez powodowania akumulacji patologicznej Wilgoci i Śluzu.
Istotny jest sposób przyrządzenia produktów zbożowych oraz dostosowanie ilości spożywanych kasz do siły Śledziony.
Kluczową rolę w trawieniu odgrywa pogodny nastrój, brak stresów i dokładne przeżucie pokarmów zbożowych.
Każdy produkt zbożowy daje trochę wilgoci i śluzu. Dlatego używamy odpowiednich technologii, aby uniknąć tego efektu.
Jeżeli codziennie jemy na przykład kaszę jaglaną, to ją podprażamy (lekko wysuszamy na patelni, aż pojawi się charakterystyczny zapach prosa w powietrzu, bez przypalania) przed gotowaniem.
Ale prawo YIn i Yang mówi, że jeżeli za bardzo podprażymy kasze, to nastąpi wysuszenie organizmu. Jest ono widoczne najczęściej na skórze i w stanie jelit.
Można też dodawać zioła i przyprawy powodujące lepsze trawienie. Ale niezbyt ostre (była o tym mowa wyżej).
Dietetyka medycyny chińskiej, to przygoda i ciągłe balansowanie miedzy Yin i Yang.
Staramy sie gotować w sposób zrównoważony i cały czas obserwujemy efekty naszej diety w ograniźmie naszym i domowników.
Może to być bardziej wciagajace niż gry komputerowe :-)