ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Odżywianie zgodnie z porami roku - zima
Każda z pór roku niesie z sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w miarę pojawiania sie kolejnych pór roku. Życie w zgodzie ze zmianami w przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.
Zima, to pora roku odpowiadająca Nerkom. Nerki są podstawą naszego życia, "korzeniem Nieba Przedurodzeniowego", czyli skarbcem przechowującym skarby, które otrzymaliśmy od rodziców i wszechświata w momencie poczęcia.W tej porze roku najważniejszym zadaniem jest zachowanie Yang ciała i podgrzewanie Nerek.
W Zimie wszystkie istoty zwalniają tempo życia i starają się jak najbardziej konserwować swoją Eergię Qi.
Niektóre ssaki usypiają, inne organizmy hibernują.
Życie zamiera pod śniegiem i lodem.
W tym obrazie Przemiany Wody i Zimy należy pamiętać o ukrytym życiu, ukrytym Ogniu, który jest cały czas w nas i w całej przyrodzie.
Ten wewnętrzny Ogień pozwoli na odrodzenie na Wiosnę i pełny rozkwit życia w Lecie.
Ludzie, podobnie jak cała przyroda w zimie, powinni pozwolić swoim organizmom na wypoczynek i przygotowanie się do Wiosny.
Dlatego w Zimie dokarmiamy nasze Yin i podtrzymujemy Yang.
Oznacza to pełniejsze użycie pokarmów zawierających zdrowe tłuszcze i białka.
Są to: jagnięcina, wołowina, gęś, kaczka, mięso królika, jajka. Osoby, które nie chcą spożywać produktów odzwierzęcych, ale też osoby, jedzące mięso, tradycyjnie spożywają: sezam, ryż, daktyle, grzyby, pędy bambusa, por i orzechy.