ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw w dietetyce Tradycyjnej Mededycyny Chińskiej
Właściwy i zalecany sposób przygotowania żywności (np. gotowanie, pieczenie, smażenie, blanszowanie, duszenie, kiszenie itp.) najbardziej zależy od strefy geograficznej i klimatu panującego w miejscu jej spożycia. Ważne jest też uwzględnienie pory roku.
Przy wyborze sposobu przygotowania potraw powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na następujące aspekty:● minimalizujemy straty wartości biologicznych używanych produktów spożywczych
● optymalizujemy wartość energetyczną posiłków w kategoriach Yin i Yang
● optymalizujemy wartość energetyczną posiłków w kategoriach 5 smaków i 5 Przemian
● stosujemy się do indywidualnych zaleceń dietetycznych wynikających z diagnozy postawionej przez eksperta TCM
● dostosowujemy sposób przygotowania żywności do klimatu
● dostosowujemy sposób przygotowania żywności do pory roku
● dostosowujemy sposób przygotowania żywności do nawyków kulturowych grupy konsumentów
● dostosowujemy sposób przygotowania żywności do indywidualnych upodobań kulinarnych konsumentów
● a w dzisiejszych czasach dodatkowo zawsze przygotowanie posiłków zaczynamy od sprawdzenia, czy nasze produkty spożywcze są biologicznie czyste, niezmutowane nadmiernie technologiami GMO, niezatrute chemicznie i biologicznie, nienapromieniowane różnymi skażeniami radiacyjnymi, niezmrożone nadmiernie itp.
● dochodzimy do takich czasów w których umiejętność odtruwania skażonej systemowo żywności i nas jako tę żywność spożywających, może stać się bardzo ważną i podstawową w naszej kuchni
Marian Nosal
Warszawa 24 X 2010 - 14 I 2023
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/sposoby_przygotowania_potraw/index,pl.html