TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA


Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
Lada MalinakovaDao ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i  witalności. Środy i  piątki 7:45-9:15  - Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Lada MalinakovaMedycyna ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i  czwartki 19:30 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…

Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian

Sposób konserwowania żywności wpływa na jej wartość energetyczną, a  więc i  na jej związek z   Sposób konserwowania żywności wpływa na jej wartość energetyczną, a  więc i  na jej związek z  poszczególnymi przemianami. Konserwowanie artykułów spożywczych powinno być nie tylko metodą przedłużenia ich użyteczności, ale także taoistyczną alchemią zmieniającą ich smak i  inne własności na bardziej pożądane w  danej sytuacji.

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian IMG_1752.JPG

• Przemiana Drzewa
Smakiem Przemiany Drzewa jest smak kwaśny. Dlatego, aby zasilić ta przemianę do konserwacji żywności stosujemy kiszenie lub zalanie octem.

• Przemiana Ognia
Smakiem Przemiany Ognia jest smak gorzki. Dlatego, aby zasilić ta przemianę do konserwacji żywności stosujemy techniki wykorzystujące ogień, a  szczególnie wędzenie.

• Przemiana Ziemi
Smakiem Przemiany Ziemi jest smak mdło-słodki. Dlatego, aby zasilić ta przemianę do konserwacji żywności stosujemy substancje o  smaku słodkim, takie jak miód, skondensowane dojrzałe owoce i  oleje.

• Przemiana Metalu
Smakiem Przemiany Metalu jest smak ostry. Dlatego, aby zasilić ta przemianę do konserwacji żywności najczęściej stosujemy alkohol. Można też stosować technikę gotowania pod ciśnieniem na parze.

Uwaga: nasza cywilizacja jest cywilizacją metalu. Metale i  reprezentujące je substancje krystaliczne są powszechnie używane i  obecne w  naszym otoczeniu. Samochody, maszyny, komputery (których procesory zawierają krystaliczny krzem), a  w kontekście gotowania i  przyrządzania posiłków również garnki, patelnie i  inne naczynia kuchenne reprezentują element metalu. Powszechnie stosowana metoda gotowania na kuchniach elektrycznych również wzmacnia w  żywności Przemianę Metalu. Również większość jarzyn i  przypraw jest w  Przemianie Metalu.
Pamiętając o  tym starajmy się osiągnąć w  naszym pożywieniu i  w naszym życiu równowagę i  harmonię Pięciu Przemian, poprzez ograniczanie wpływów Przemiany metalu i  promowanie pozostałych czterech przemian: Przemiany Drzewa, Ognia, Ziemi i  Wody.
Szczególnie unikajmy bardzo szkodliwych metod przyrządzania posiłków, takich jak gotowanie w  kuchenkach mikrofalowych i  w naczyniach aluminiowych. Taka żywność nie ma w  sobie energii Qi jest toksyczna. Ostatnio wiele osób ma uczulenia na stal nierdzewną, co wskazuje na to, że do przyrządzania posiłków powinniśmy używać naczyń szklanych, ceramicznych lub emaliowanych.
Jeżeli jest to możliwe, to starajmy się przygotowywać potrawy na żywym ogniu i  jak najmniej stosować kuchenki zasilane energią elektryczną, a  szczególnie kuchenki indukcyjne oraz te w  których prąd elektryczny płynie po liniach spiralnych. Gotowanie na gazie pozwala użyć energii Przemiany Ognia, mimo że sam gaz również jest związany z  Przemianą Metalu.

• Przemiana Wody
Smakiem Przemiany Wody jest smak słony. Dlatego, aby zasilić ta przemianę do konserwacji żywności stosujemy techniki wykorzystujące wodę lub po prostu solenie.

Marian Nosal
Warszawa, 26 V 2010

tradycyjnamedycynachinska.pl/odzywianie_wedlug_pieciu_przemian/konserwowanie/index,pl.html

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian google+.png


© Marian Nosal 2007, Czas generacji strony: 7.1 ms. Ostatnia aktualizacja: 2024-11-17 18:51