ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Bigos świąteczny, łagodny w smaku, ale też łagodny bo bez mięsa, chociaż z odpowiednią ilością białka
Kategoria: Dania podstawowe
O: woda wrząca na Ogniu w dużym, co najmniej pieciolitrowym garnku, 5 cm od dnaO: orzechy włoskie świeżo ołupane, trzy garście
O: dziesieć ziaren jałowca lub więcej
Z: trzy ziemniaki pokrojone w sześcianiki
Z: dwie marchewki pokrojone w plasterki
M: drobno pokrojona, średniej wielkości główka kapusty włoskiej
M: garść migdałów lub dwie
W: sól morska lub himalajska pół łyżeczki małej
W: suszone grzyby borowiki na ile nas jest stać
D: jeden kilogram pokrojonej kapusty kiszonej - z sokiem lub bez, jak kto woli
O: dwie szczypty kurkumy
Z: dwie garście nasion dyni ekologicznych
Z: sześć śliwek suszonych słodkich
M: kminku dwie łyżeczki płaskie
M: łyżeczka majeranku
W: sól morska lub himalajska pół łyżeczki małej
D: sześć śliwek suszonych kwaskowych
Sposób wykonania:
w dużym (ponad 5 litrów) garnku nalewmy około 5 cm (od dna) wody i doprowadzamy do wrzenia (O). Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką.
Gotujemy długo na minimalnym ogniu.
Wody ma być tyle, żeby można było gotować przez 4 dni po co najmniej jednej godzinie (lepiej dwie godziny), a na noc bigos wystawiamy na zewnątrz do śniegu lub do zamrażalnika, lepiej do śniegu i mrozu.
Tak zrobiłem 26 XII 2012, 11:00 i o 13:00 było dobre, ale o 15:00 jeszcze lepsze
Ważna jest jakość składników i ich harmonia zasilana energią Ognia i naszego zaangażowania (nie ogladamy TV w czasie gotowania)
Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody