ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Pory w cieście
Dania podstawowe
PRZEPISY KUCHNI PIĘCIU PRZE-MIAN – na 4 osobyPory w cieście
Cz. A - składniki:
- wrząca oliwa 0,5 l (O)
- oliwa z oliwek 1 łyżka (Z)
- gałka muszkatołowa, imbir (M)
- por 1. szt. (M)
- sól, sos sojowy (W)
Cz. B – składniki:
- mąka orkiszowa 0,1 kg (D)
- kurkuma (O)
- jajko 1. szt. (Z)
- imbir (M)
- sól (W)
- woda (W)
- olej do smażenia 0,1 l (Z → O)
Wykonanie do cz. A
- Do garnka z wrząca woda dodać oliwę, gdy po-nownie zawrze - przyprawy: gałka, imbir. Od pora odciąć zieloną część a białą przeciąć wzdłuż i podzielić na 4 części. Każdą część pora związać w połowie nitką. Do wrzącej panierki dołożyć porcję pora a gdy woda zawrze dodać łyżeczkę soli i łyżkę sosu sojowego. Gotować pod przykryciem 5 min. Pora odcedzić i usunąć nitki. Wodę z panierki zachować jako alkalizujący napój lub podstawę do zupy.
Wykonanie dot. cz. B
- Do naczynia z mąką orkiszową dodać łyżeczkę kurkumy i dokładnie wymieszać. Wbić jajko i dalej mieszać łyżką drewnianą. Dosypać imbir (1/2 łyżeczki) i sól do smaku. Dolać zimnej wody i dokładnie wymieszać aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Gdy będzie za rzadkie dodać jeszcze trochę maki orkiszowej. Ciasto schłodzić (30 min.).
Całość wykonanie:
- Do głębokiego rondelka wlać olej (w takiej ilości by pory w nim pływały) i ogrzać aż będą parować. Kawałki pora moczymy w cieście i kładziemy do gorącego oleju. Smażymy obracając z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na sito lub serwetkę aby pozbyć się nadmiaru oleju
Pory w cieście spożywamy jako danie główne z kiszonym ogórkiem
lub koszona kapustą.
Przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - dania podstawowe