ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Ciasto daktylowo-pomarańczowe
Deser
D: 1 sztuka pomarańczy ze skórkąO: 0,2 l wrzącej wody
Z: 0,5 kg daktyli
Z: 1,5 szt. masła
Z: 3 łyżki miodu
Z-M: 1 op. cynamonu
M: 0,4 kg płatków owsianych
W: sól szczypta
W: woda
D: 0, 35 maki pszennej razowej
Pergamin spożywczy
Sposób wykonania:
Pomarańcze umyć (ciepłą woda z solą) i drobno posiekać ze skórką. Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Daktyle umyć w ciepłej wodzie. Zalać pomarańczę (D) wrzącą wodą (O) i zagotować. Dołożyć daktyle (Z) i gotować 20 min. pod przykryciem. Następnie przestudzić i zmiksować do jednolitej masy.
Masło stopić (Z), dolać miód (Z) i cynamon (Z-M), wymieszać. Dosypać płatki owsiane (M), mieszając dodać sól, odrobinę wody (W), następnie mąkę pszenną (D) wyrobić na ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Połowę rozwałkować i przełożyć do blaszki. Wlać na nie masę daktylowo-pomarańczową. Drugą połowę ciasta rozwałkować na pergaminie i przykryć nią masę od góry. Piec 20- 30 min w temperaturze 200 C. Kroić po ostudzeniu.
Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - desery