ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Wady odżywiania według Pięciu Przemian
Stosujemy z żoną tę metodę od ponad dwudziestu lat do gotowania codziennych posiłków w domu i nie widzimy w niej słabych punktów. Ale żeby być uczciwym muszę ostrzec, że gotowanie według Pieciu Przemian jest tak przyjemne i pożyteczne, że może uzależnić. Osoby, które dadzą się w nie "wkręcić" nie mogą przestać…
A teraz na poważnie: gotowanie według Pięciu Elementów uczula i uwrażliwia na jakość energetyczną posiłków i w ten sposób uczy nas bardziej subtelnego widzenia naszego stanu zdrowia, podobnie jak praktyka energetycznych ćwiczeń Chi Kung, Tai Chi, czy też praktyka innych alchemicznych sztuk taoistycznych.
Nie można jednak zapominać, że najważniejsze jest to, "co jest w garnku", a nie "w jakiej kolejności". Dlatego najpierw poznajmy zasady dietetyki Tradycyjnej Chińskiej Medycyny lub poprośmy o radę terapeutę, dietetyka lub lekarza TCM.
Kolejność dodawania produktów spożywczych według koła przemian jest wartością dodaną, ale najpierw musi być to, do czego dodajemy, czyli zdrowe, zrównoważone produkty w odpowiednich proporcjach. Nie wierzmy tylko w magię gotowania według Pięciu Przemian. Każda sztuka swoje podstawy czerpie z doskonałości materialnej i technicznej, czyli z rzemiosła!.
Zwracajmy uwagę na to, aby żywność, którą spożywamy nie była sztucznie uprawiana, przechowywana i przyrządzana. Używajmy produktów czystych biologicznie, odpowiadających porze roku i klimatowi w jakim żyjemy.
Unikajmy produktów modyfikowanych genetycznie, sztucznie konserwowanych, głęboko chłodzonych, przyrządzanych w kuchenkach mikrofalowych, czy na przykład w aluminiowych naczyniach.
W takim wypadku gotowanie zgodne z kołem Pięciu Przemian niewiele pomoże, ponieważ nie będzie początkowego poziomu Qi, aby taoistyczna alchemia mogła właściwie zadziałać.
Marian Nosal
Warszawa, 14 IV 2014 - 22 IX 2020
www.CentrumSztukZdrowotnych.pl
☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼
tradycyjnamedycynachinska.pl/odzywianie_wedlug_pieciu_przemian/wady/index,pl.html