Tradycyjna Chińska Medycyna rozumie Energię Qi, jako pierwotną, dynamiczną, życiową siłę, która pozwala na wszelkie przemiany w ciele człowieka. Przemiany zarówno makroskopowe, jak i mikroskopowe. Abyśmy byli zdrowi nasze Qi musi był w odpowiedniej obfitości, jakości i urozmaiceniu. O zdrowiu i odporności na patogeny, na przykład na bakterie i wirusy możemy mówić tylko, jeżeli mamy Qi odpowiedniej ilości i jakości.
W Tradycyjnej Chińskiej Medycynie rozróżniamy trzy podstawowe źródła i
zarazem rodzaje
Qi:
1)
Energia Pierwotna, Przedurodzeniowa lub Qi Przodków - Yuan Qi - 元氣. Mówi się, że stanowi około 5% naszej całkowitej Qi, ale jej rola jest bardzo istotna, ponieważ żaden proces w
organizmie nie mógłby bez jej udziału zachodzić.
2) Qi z
pożywienia, czyli Gu Qi - 谷氣 stanowiąca około 70% całej
Energii naszego organizmu
3) Energia Środka, czyli Zhong Qi - 中氣 stanowiąca około 25% całej Energii naszego organizmu
Jak widać największy procentowo udział Qi mamy z
pożywienia, czyli z
Gu Qi - 谷氣 dostarczajacej około 70% całej naszej Energii.
Jest to
energia pourodzeniowa, którą nabywamy z
pokarmów i
napojów.
Dla jej pielęgnacji i
wzrostu najważniejszym jest:
● co jemy (i pijemy)
● jak jemy (i pijemy)
● ile jemy (i pijemy)
● kiedy jemy (i pijemy)
● jak spożyte produkty spożywcze i
napoje trawimy i
wchłaniamy
Temat ten jest bardzo rozległy i
dlatego na moim portalu o
akupunkturze i
Tradycyjnej Klasycznej Medycynie Chińskiej 中醫
www.TradycyjnaMedycynaChinska.pl /
www.TChM.pl poświecam mu cały dział "Dietetyka
Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, odżywianie i
leczenie żywieniem w
klasycznej tradycyjnej chińskiej medycynie", ale tutaj postaram się podsumować go krótko:
● jedzmy TYLKO pokarmy i
napoje - czyli produkty biologiczne i
ekologiczne, nieskażone nowoczesnymi technologiami typu obróbka chemiczna, głębokie mrożenie, napromieniowania, gazowanie, czy modyfikacje genetyczne… Spożywamy głównie posiłki gotowane.
● jemy i
pijemy powoli żując i
przełykając, w
spokojnej i
miłej atmosferze, bez nerwów.
● jemy mało, tak aby zaspokoić pierwszy głód, 3 do 5 razy dziennie. Pijemy często, ale małe ilości ciepłych, naturalnych napojów i
NIE w
czasie posiłków.
● jemy najlepiej między 7:00 i
17:00, zachowując co najmniej trzygodzinne przerwy miedzy posiłkami
● jak spożyte produkty spożywcze i
napoje trawimy i
wchłaniamy? Tu ważny jest tak zwany zdrowy styl życia, czyli zdrowy sen, utrzymywanie harmonii emocji i
tym podobne zalecenia higieniczno-zdrowotno-życiowe.
Czyli nie wystarczy jedzenie spożyć, trzeba jeszcze nasz organizm i
naszą psychikę utrzymywać w
stanie, który pozwala na jego prawidłowe działanie, między innymi na trawienie pokarmów i
wchłanianie z
nich wartości pokarmowych, czyli o
naszą tytułową Gu Qi 谷氣.
Link do tego artykułu:
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/gu_qi/index,pl.html
Marian Nosal, Warszawa, 14 X 2020 roku
Autor najobszerniejszych stron www i
kanałów filmowych o
zdrowiu według TCM w
języku polskim:
www.CentrumSztukZdrowotnych.pl → ☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼
www.TradycyjnaMedycynaChinska.pl /
www.TradycyjnaChinskaMedycyna.pl /
www.TChM.pl
www.OnZonSu.eu /
www.OnZonSu.biz
www.TaiChiKung.pl /
www.TaiKiKung.pl
www.facebook.com/TradycyjnaChinskaMedycynaWarszawa/ - strona „Tradycyjna Medycyna Chińska, Warszawa” na Facebooku
www.youtube.com/channel/UCKMDxLuPxdfiE0DmSCvdnmA/videos?view_as=subscriber - kanał kanał filmowy Youtube „Tradycyjna Medycyna Chińska”
Starożytny chiński masaż On Zon Su 按 踵 術 - kanał filmowy Youtube o
starochińskim masażu stóp
Qigong, Neigong, Tai Chi. Ćwiczenia i
medytacja - kanał filmowy Youtube o
starożytnych chińskich ćwiczeniach energetycznych i
medytacyjnych
zobacz:
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+