Produkty spożywcze: SZPARAGI
Jeżeli chcesz zobaczyć pełną listę produktów spożywczych, kliknij...
Nazwa:
Szparagi
Natura termiczna:
- chłodna, inne źródła mówią, że lekko ocieplająca, co może zależeć od sposobu uprawy i
przygotowania do spożycia
Smak:
- słodki
- gorzki
Przemiana:
-
Ogień
-
Ziemia
Jakość Yin Yang:
- Yin
- Yang
Kierunek działania:
- w
górę
- w
dół
Meridiany na które działa według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
-
Płuca
-
Nerki
Sposób działania według według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
- Odżywiają Yin
Nerek
- Odżywiają Yin
Płuc
- działają moczopędnie
- nawilżają Płuca
- łagodzą kaszel
- obniżają ciśnienie tętnicze
- zwalczają pasożyty
Wskazania:
- Gorąco Płuc
- pasożyty
- choroby i
zakażenia skóry
Przeciwwskazania:
- lekko toksyczne (według niektórych źródeł )
Sposób użycia:
- dla lepszego działania stosujemy w
wywarze, chociaż gotowane na parze są bardzo smaczne.
- zewnętrznie stosujemy wodę z
wywaru lub rozdrobnione łodygi
Uwagi::
- powoduje charakterystyczną zmianę zapachu moczu
Literatura przedmiotu:
[8] - Anna Czelej, 2009, PRAKTYCZNE GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
[9] - Angela Drees, 2010, Odchudzanie według chińskiej nauki o
żywieniu
[10] - Krystyna Alagor, 2000, Medycyna chińska (mechanizm otyłości)
[11] Jana Arcimovičová, 2004, Čínská medicína pod pokličkou
[12] Manuela Heider de Jahnsen, 2009, Čínská medicína prevence a
léčení stravou
[13] G. Guillame, Mach-Chieu, J.M. Eysallet, 1995, Medycyna Chińska
[14] Joerg Kastner, 2009, Chinese Nutrition Therapy: Dietetics in Traditional Chinese Medicine (TCM)
[15] Bob Flaws, Honora Wolf, 1985, Prince Wen Hui's Cook: Chinese Dietary Therapy
[16] Bob Flaws, 1999, The Tao of Healthy Eating: Dietary Wisdom According to Traditional Chinese Medicine
[17] - Claude Diolosa, Marek Kalmus, 1990, Chiny, kuchnia… tajemnice medycyny
[18] - Paul Pitchford, 2008, Odżywianie dla zdrowia
[19] - Maoshing Ni, Cathy McNease, 1999, Tao Żywienia
[20] - Liu Jilin, Gordon Peck, 1995, Chinese Dietary Therapy
[21] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Odżywianie według
Pięciu Przemian
[22] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Gotowanie według Pięciu Przemian
[23] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth. 2005, Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i
dziecka
[24] - Karola Schneider-Waldner, 2005, Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian
pełna lista produktów spożywczych, kliknij...
Tradycyjna medycyna chińska, zdrowa dieta i
leczenie żywnością
Zdrowa żywność
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+