TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova. MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A  ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
Tai Chi, Forma DzieciDao ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i  witalności. Środy i  piątki 7:45-9:15  - Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Marian Nosal, więcej…
Lada MalinakovaMedycyna ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i  czwartki 19:30 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…

Trawienie i  przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala

W filmie tym opiszę w  zarysie anatomię i  fizjologię przewodu pokarmowego, przemianę spożywanej żywności w  Energię Qi i  inne potrzebne do życia Substancje Podstawowe. Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny widzi wszystkie narządy związane z  przyjmowaniem, przetwarzaniem i  wydalaniem pokarmów i  napojów, jako tak zwany Potrójny Ogrzewacz - San Jao. Potrójny Ogrzewacz składa się z  Górnego, Środkowego i  Dolnego Ogrzewacza. Skonsumowana żywność na początku trafia do Środkowego Ogrzewacza. Następnie gruntownie przetworzona pojawia sie w  Górnym Ogrzewaczu, który kontynuuje ten proces i  zaopatruje cały organizm w  Qi, będące wynikiem pracy wszystkich trzech ogrzewaczy. Dolny Ogrzewacz jest odpowiedzialny za wydalanie niewykorzystanych resztek pokarmowych. Przed wydaleniem tych resztek Dolny Ogrzewacz odzyskuje z  otrzymanej ze Środkowego Ogrzewacza miazgi pokarmowej użyteczne substancje i  energie.


https://youtu.be/6gOUJ4_fvKw

Śledziona z  kolei "boi sie" wilgotności. Jej nadmiar może przytłumić Ogień Śledziony podgrzewajacy Żołądek powodujący macerację zupy i  destylację jej czystych i  mętnych frakcji.
Podsumowując:
Żołądek musi być ciepły i  nawilżony.
Śledziona nie lubi wilgotności.

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala google+.png
wersja do druku
wygląd strony
Powrót na stronę głównąSzkoła, kursy i szkoleniaMapa portalu AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKAKontaktFilmy o Tradycyjnej Medycynie ChińskiejOgólne informacje o medycynie chińskiej, które są ważneSłownik pojęć akupunktury i tradycyjnej chińskiej medycynyDietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie
Klasyfikacja produktów spożywczych według dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - leczenie żywnościąGu Qi - 谷氣 czyli Energia z pożywienia stanowi około 70% całej Energii naszego organizmuDietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami rokuPięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycynyPodstawowa dieta według taoizmu i dietetyki tradycyjnej chińskiej medycynyProdukty spożywcze - lista z opisem poszczególnych produktów według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycynySposoby przygotowania produktów spożywczych i potrawTrawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny
Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala
Zdrowa dieta w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny
Zdrowy sen według Tradycyjnej Medycyny ChińskiejStarożytna taoistyczna dieta BìGǔ 辟谷/辟穀Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smakówQigong, Neigong, Taichi Chuan i inne chińskie zdrowotne ćwiczenia energetycznePorady praktyczneSfera psychiczna i duchowa w Klasycznej Medycynie ChińskiejWzorce patologii 征候 w Tradycyjnej Medycynie ChińskiejTeoria tradycyjnej chińskiej medycynyDiagnozaLista najważniejszych pulsówSpojrzenie Tradycyjnej Chińskiej Medycyny na choroby zachodniej medycynyAkupunkturaMeridiany ZwyczajnePunkty akupunkturoweZiołolecznictwoInne metody terapii TCMLiteraturaChińska klasyczna literatura medyczna, filozoficzna i taoistycznaInformacje o tej stronie www i o innych moich stronach związanych ze zdrowiem i PrzyrodąLinki do ciekawych stron wwwArtykułyWywiadyHieroglify - strona testowa
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email: