Każda z pór roku niesie z sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w miarę pojawiania się kolejnych pór roku. Życie w zgodzie ze zmianami w przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.
W lecie należy unikać potraw gorących i
zimnych, czyli unikamy skrajności termicznych, zarówno w
sensie termiki energetycznej, jak i
temperatury potraw.
Potrawy zbyt gorące powodują bowiem nadmierne pocenie się i
utratę płynów, zaś potrawy zimne mogą wychłodzić wnętrze organizmu.
Unikamy też tłustego pożywienia i
mięsa.
W tym okresie pojawiają się świeże owoce, dostępne są też liczne warzywa.
Możemy używać tych produktów, również surowych, bez obróbki cieplnej.
Pamiętajmy jednak również o
tym, że w
okresie letnim maleje siła trawienia, bo Gorąco jest na zewnątrz ciała, a
wewnętrzne organy trawienne są stosunkowo zimniejsze.
Dlatego nawet w
lecie większość posiłków powinna być poddana wstępnej obróbce cieplnej.
W krajach, gdzie panuje klimat bardzo gorący i
wilgotny właśnie w
lecie stosuje się ostre przyprawy otwierające pory ciała, ale też wspomagające siłę trawienia.
Otwieranie porów służy do wywołania potów i
chłodzenia w
ten sposób zewnętrza ciała.
Zaś wnętrze, czyli między innymi wewnętrzne organy trawienne, wymaga pobudzania i
rozgrzewania.
Należy także unikać nagłych zmian w
diecie.
Przechodzimy do diety letniej stopniowo i
pamiętamy, że powinna być ona zrównoważona.
Picie dużych ilości zimnych napojów i
jedzenie lodów, które są miesznką lodu, mleka, cukru, a
ostatnio również toksycznych i
wyziębiających zwiazków chemicznych nie jest właściwą odpowiedzią na nadejście lata.
Dla ochłodzenia gorąca lata powinniśmy raczej używać letniej zielonej lub jaśminowej herbaty.
Stosujemy też smak kwaśny, bo przytrzymuje w
ciele Cenne Płyny i
zapobiega nadmiernej potliwości oraz utracie płynów
Jin Ye.
Zalecane też są kompoty, a
szczególnie świetnie nawilżający organizm kompot z
suszonych gruszek.
Jeżeli w
lecie będziemy nadużywali zimnych pokarmów i
napojów, to zgodnie z
prawem odpowiedzi organizmu po 90 dniach, czyli na jesieni, możemy zachorować na choroby z
wyziębienia, na przykład na zwykłe przeziębienie.
Ogólnie w
lecie powinniśmy spożywać więcej produktów typu
Yin (np. warzywa i
owoce), ale poddajemy je obróbce typu
Yang, czyli na przykład gotujemy, a
przynajmniej podgrzewamy.
Marian Nosal
Warszawa 11 maja 2015 - 30 lipca 2020
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/odzywianie_zgodnie_z_porami_roku/lato/index,pl.html
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+