ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE.
Informacje i
zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715
, więcej…
Każda z pór roku niesie z sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w miarę pojawiania sie kolejnych pór roku. Życie w zgodzie ze zmianami w przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.
Zima, to pora roku odpowiadająca
Nerkom.
Nerki są podstawą naszego życia, "korzeniem Nieba Przedurodzeniowego", czyli skarbcem przechowującym skarby, które otrzymaliśmy od rodziców i
wszechświata w
momencie poczęcia.
W tej porze roku najważniejszym zadaniem jest zachowanie
Yang ciała i
podgrzewanie
Nerek.
W Zimie wszystkie istoty zwalniają tempo życia i
starają się jak najbardziej konserwować swoją Eergię
Qi.
Niektóre ssaki usypiają, inne organizmy hibernują.
Życie zamiera pod śniegiem i
lodem.
W tym obrazie Przemiany
Wody i
Zimy należy pamiętać o
ukrytym życiu, ukrytym
Ogniu, który jest cały czas w
nas i
w całej przyrodzie.
Ten wewnętrzny
Ogień pozwoli na odrodzenie na Wiosnę i
pełny rozkwit życia w
Lecie.
Ludzie, podobnie jak cała przyroda w
zimie, powinni pozwolić swoim organizmom na wypoczynek i
przygotowanie się do Wiosny.
Dlatego w
Zimie dokarmiamy nasze
Yin i
podtrzymujemy Yang.
Oznacza to pełniejsze użycie pokarmów zawierających zdrowe tłuszcze i
białka.
Są to: jagnięcina, wołowina, gęś, kaczka, mięso królika, jajka. Osoby, które nie chcą spożywać produktów odzwierzęcych, ale też osoby, jedzące mięso, tradycyjnie spożywają: sezam, ryż, daktyle, grzyby, pędy bambusa, por i
orzechy.
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+