TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i zastosowań pięciu smaków Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova. MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A  ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
Tai Chi, Forma DzieciDao ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i  witalności. Środy i  piątki 7:45-9:15  - Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Marian Nosal, więcej…
Lada MalinakovaMedycyna ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i  czwartki 19:30 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…

W teorii i  praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i  zastosowań pięciu smaków

W teorii i  praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny, oraz w  różnych jej szkołach, można znaleźć kilka podejść i  zastosowań teorii pięciu smaków:

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i zastosowań pięciu smaków MEM.jpg

1) Podejście diagnostyczne: chęć lub niechęć do spożycia produktów w  danym smaku pozwala określić nadmiar lub niedobór w  odpowiednim obiegu energetycznym. Na przykład nadmierna chęć jedzenia kwaśnej żywności oznacza niedobór w  Wątrobie, a  niechęć do smaku gorzkiego oznacza nadmiar w  Sercu.

2) Szukanie przyczyn zachorowania w  nadmiernym lub zbyt małym udziale danego smaku w  diecie. Na przykład: Huangdi Neijing Suwen mówi, że "Smak kwaśny rani ruch mięśni". A  więc u  chorego skarżącego się na ścięgna, czyli "zraniony ruch mięśni" można podejrzewać nadmierne spożycie produktów o  smaku kwaśnym.

3) W  mieszankach ziołowych i  w żywieniu można zastosować dany smak, aby skierować działanie pozostałych składników na dany organ. Na przykład dodanie mocno kwaśnego składnika spowoduje skierowanie energii mieszanki ziołowej do Wątroby, bo Huangdi Neijing Suwen mówi: "smak kwaśny wytwarza Wątrobę".

4) W  leczeniu ziołami używa się smaków dla osiągnięcia określonego działania na organizm człowieka. Jest to inne podejście. To znaczy kierunek działania Qi danego smaku w  ziołolecznictwie jest inny niż kierunek działania Qi odpowiadającej mu według Huangdi Neijing Suwen przemiany.

Marian Nosal
Warszawa, 24 X 2010

tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/piec_smakow_w_chinskiej_medycynie/kilka_podejsc/index,pl.html

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i zastosowań pięciu smaków youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i zastosowań pięciu smaków facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i zastosowań pięciu smaków google+.png
wersja do druku
wygląd strony
Powrót na stronę głównąDietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynieKlasyfikacja produktów spożywczych według dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - leczenie żywnościąGu Qi - 谷氣 czyli Energia z pożywienia stanowi około 70% całej Energii naszego organizmuDietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami rokuPięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny
Wstęp do teorii Pięciu Smaków
W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i zastosowań pięciu smaków
Klasyka Medycyny Wewnętrznej Żółtego Cesarza, część pierwsza: Suwen, rozdział czwarty, o Przemianie DrzewaKlasyka Medycyny Wewnętrznej Żółtego Cesarza, część pierwsza: Suwen, rozdział czwarty, Przemiana Drzewa i smak kwaśnyKlasyka Medycyny Wewnętrznej Żółtego Cesarza, część pierwsza: Suwen, rozdział czwarty, Przemiana Ognia i smak gorzkiKlasyka Medycyny Wewnętrznej Żółtego Cesarza, część pierwsza: Suwen, rozdział czwarty, Przemiana Ziemi i smak słodkiKlasyka Medycyny Wewnętrznej Żółtego Cesarza, część pierwsza: Suwen, rozdział czwarty, Przemiana Metalu i smak ostryKlasyka Medycyny Wewnętrznej Żółtego Cesarza, część pierwsza: Suwen, rozdział czwarty, Przemiana Wody i smak słonyZastosowanie pięciu smaków w ziołolecznictwie i w leczeniu żywieniem
Podstawowa dieta według taoizmu i dietetyki tradycyjnej chińskiej medycynyProdukty spożywcze - lista z opisem poszczególnych produktów według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycynySposoby przygotowania produktów spożywczych i potrawTrawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycynyTrawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana NosalaZdrowa dieta w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email: