Produkty spożywcze: Awokado
Jeżeli chcesz zobaczyć pełną listę produktów spożywczych, kliknij...
Nazwa:
Awokado
-
Natura termiczna:
- chłodna
Smak:
- słodki
Przemiana:
-
Jakość Yin Yang:
-
Kierunek działania:
-
Meridiany na które działa według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
-
Jelito Grube
-
Płuca
-
Wątroba
-
Serce
Sposób działania według według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
- Tonifikuje Yin i
Xue
Cytat z
FB Avicena:
"…🥑Awokado to niezwykły owoc, ma słodki smak, jest lekko tłustawy i
ma ochładzającą naturę termiczną.
🥑Wykazuje szczególne działanie na Serce,
Żołądek i
Jelito Grube.
🥑Można powiedzieć, że jest owocowym masłem i
w związku z
tym może być używane do uzupełniania
Esencji Nerek, a
równocześnie eliminuje Śluz/Tan/cholesterol z
naczyń krwionośnych i
kanałów.
🥑Owoc ten powinien być stosowany w
leczeniu niedoboru Yin z
pustym gorącem i
Śluzem.
🥑Jest to owoc pierwszego wyboru w
leczeniu wysokiego cholesterolu u
pacjentów w
podeszłym wieku, którzy równocześnie cierpią na naturalne wyczerpanie Yin.
🥑Jeśli chcielibyście przenieść działanie awokado do Yin
Wątroby, wtedy należy je przygotować z
octem balsamicznym. …"
Wskazania:
Przeciwwskazania:
Sposób użycia:
Uwagi:
Literatura przedmiotu:
[8] - Anna Czelej, 2009, PRAKTYCZNE GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
[9] - Angela Drees, 2010, Odchudzanie według chińskiej nauki o
żywieniu
[10] - Krystyna Alagor, 2000, Medycyna chińska (mechanizm otyłości)
[11] Jana Arcimovičová, 2004, Čínská medicína pod pokličkou
[12] Manuela Heider de Jahnsen, 2009, Čínská medicína prevence a
léčení stravou
[13] G. Guillame, Mach-Chieu, J.M. Eysallet, 1995, Medycyna Chińska
[14] Joerg Kastner, 2009, Chinese Nutrition Therapy: Dietetics in Traditional Chinese Medicine (TCM)
[15] Bob Flaws, Honora Wolf, 1985, Prince Wen Hui's Cook: Chinese Dietary Therapy
[16] Bob Flaws, 1999, The Tao of Healthy Eating: Dietary Wisdom According to Traditional Chinese Medicine
[17] - Claude Diolosa, Marek Kalmus, 1990, Chiny, kuchnia… tajemnice medycyny
[18] - Paul Pitchford, 2008, Odżywianie dla zdrowia
[19] - Maoshing Ni, Cathy McNease, 1999, Tao Żywienia
[20] - Liu Jilin, Gordon Peck, 1995, Chinese Dietary Therapy
[21] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Odżywianie według
Pięciu Przemian
[22] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Gotowanie według Pięciu Przemian
[23] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth. 2005, Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i
dziecka
[24] - Karola Schneider-Waldner, 2005, Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian
pełna lista produktów spożywczych, kliknij...
Tradycyjna medycyna chińska, zdrowa dieta i
leczenie żywnością
Zdrowa żywność
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+