Kategoria: Dania podstawowe
O - wrząca woda około 1 cm od dna
O - czerwone buraczki dwa małe pokrojone wzdłuż w
pionie na cienkie pasemka
Z - ziemniaki dwa małe pokrojone na sześcianiki
M - por jeden duży dojrzały, ale nie zepsuty, pokrojony wzdłuż na cztery ćwiartki i
potem na plasterki
M - kapusta włoska, połówka główki pocięta na ścinki ze wszystkich stron na zmianę
M - kolendra mielona dobrej jakości, dwie małe drewniane łyżeczki
M - majeranek suszony, trzy małe drewniane łyżeczki
W - sól morska mała łyżeczka drewniana
D - sok z
cytryny całej wycisnąć, mogą wpaść gorzkie pestki, będzie zarodek
Ognia
O - kurkuma odrobina, tyle żeby był ładny kolor, trochę żółto-pomarańczowy i
Ognisty, ale nie za bardzo
Z - olej lniany, od Łukasza 2 łyżki (konopny jest lepszy, ale nie było), po zdjęciu z
ognia
M - majeranek suszony dwie szczypty
W - szczypta soli
D - ocet jabłkowy też od Łukasza 2 łyżki (jest pierwszy dzień Wiosny i
energia Drzewa nie zaszkodzi, a
sprawdzimy jak się ma nasza
Wątroba)
Sposób wykonania:
Jeżeli nie chcesz by zepsuł się dojrzewający od tygodnia na zaciemnionym tarasie por, to:
w dużym płaskim garnku nalewasz około 1 cm (od dna) wody i
doprowadzasz do wrzenia (O). Dodajemy pozostałe składniki i
mieszamy drewniana łyżką… Przed dodaniem oleju lnianego ewoluującą w
kole pieciu przemian całość zdejmujemy z
ognia, żeby ten cenny produkt się nie zdegenerował i
dalej tylko wykorzystujemy ciepło, które zostało.
Tak zrobiłem 21 III 2011, 14:00 i
smakowało.
Aha, gdyby ten por się jednak popsuł na tarasie, to nic nie szkodzi, bo bez Niego potrawa jest równie dobra, nawet cebuli nie trzeba. Sprawdziłem to 25 III 2011, 13:17
Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+