ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE.
Informacje i
zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715
, więcej…
W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny, oraz w różnych jej szkołach, można znaleźć kilka podejść i zastosowań teorii pięciu smaków:
1) Podejście diagnostyczne: chęć lub niechęć do spożycia produktów w
danym smaku pozwala określić nadmiar lub niedobór w
odpowiednim obiegu energetycznym. Na przykład nadmierna chęć jedzenia kwaśnej żywności oznacza niedobór w
Wątrobie, a
niechęć do smaku gorzkiego oznacza nadmiar w
Sercu.
2) Szukanie przyczyn zachorowania w
nadmiernym lub zbyt małym udziale danego smaku w
diecie. Na przykład: Huangdi Neijing Suwen mówi, że "Smak kwaśny rani ruch mięśni". A
więc u
chorego skarżącego się na ścięgna, czyli "zraniony ruch mięśni" można podejrzewać nadmierne spożycie produktów o
smaku kwaśnym.
3) W
mieszankach ziołowych i
w żywieniu można zastosować dany smak, aby skierować działanie pozostałych składników na dany organ. Na przykład dodanie mocno kwaśnego składnika spowoduje skierowanie
energii mieszanki ziołowej do
Wątroby, bo Huangdi Neijing Suwen mówi: "smak kwaśny wytwarza
Wątrobę".
4) W
leczeniu ziołami używa się smaków dla osiągnięcia określonego działania na organizm człowieka. Jest to inne podejście. To znaczy kierunek działania
Qi danego smaku w
ziołolecznictwie jest inny niż kierunek działania Qi odpowiadającej mu według Huangdi Neijing Suwen przemiany.
Marian Nosal
Warszawa, 24 X 2010
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/piec_smakow_w_chinskiej_medycynie/kilka_podejsc/index,pl.html
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+