ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE.
Informacje i
zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715
, więcej…
Zastosowanie pięciu smaków w ziołolecznictwie i w leczeniu żywieniem
a) Smak słodki
- jest typu
Yang
- wywołuje w
organizmie ruch w
górę i
na zewnątrz
- harmonizuje, odpręża i
uwalnia we wszystkich kierunkach
Leczniczo stosowany do:
- wzmacniania przy wyczerpaniu
Qi
- przy skłonności do powstawania pustego gorąca spowodowanego brakiem
Xue i
Jin Ye
b) Smak ostry
- jest typu Yang
- wywołuje w
organizmie ruch na zewnątrz
- działa rozpraszająco
- mocno porusza Qi w
górę i
na zewnątrz ciała
- gorące i
ostre produkty działają mocno napotnie
W leczeniu stosowany do:
- usuwania zastojów w
przewodzie pokarmowym
- napotnie w
celu usunięcia z
zewnętrznych warstw ciała patogennego wiatru z
zimnem lub gorącem
c) Smak słony
- jest typu
Yin
- wywołuje w
organizmie ruch do wewnątrz i
w dół
- kieruje
energię w
dół.
- podobnie jak sól w
przyrodzie nieożywionej wywołuje w
organizmie dwa pozornie sprzeczne lecznicze działania:
- osusza
- nawilża i
rozmiękcza twarde masy w
celu ich usunięcia, co jest jego głównym zastosowaniem w
medycynie
d) Smak kwaśny
- jest typu Yin
- zbiera i
ściąga
- wywołuje w
organizmie ruch do wewnątrz i
trochę w
dół
W chińskiej medycynie leczniczo stosuje się go, aby nie dopuścić do utraty płynów atakowanych przez gorąco i
suchość
e) Smak gorzki
- jest typu Yin
- jest ściągający, ale mniej niż smak kwaśny
- wywołuje w
organizmie ruch w
dół, bardziej niż smak kwaśny
W leczeniu stosowany do usunięcia nadmiaru płynów z
organizmu.
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/piec_smakow_w_chinskiej_medycynie/zastosowanie_pi%C4%99ciu_smak%C3%B3w/
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+