TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Por Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova. MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A  ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
Tai Chi, Forma DzieciDao ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i  witalności. Środy i  piątki 7:45-9:15  - Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Marian Nosal, więcej…
Lada MalinakovaMedycyna ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i  czwartki 19:30 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…

Tradycyjna chińska medycyna, dieta dla zdrowia i  leczenie żywnością

Produkty spożywcze: POR

Jeżeli chcesz zobaczyć pełną listę produktów spożywczych, kliknij...

Nazwa:
Por

Natura termiczna:
- ciepła

Smak:
- ostry
- cierpki

Przemiana:
- Drewno
Metal

Jakość Yin Yang:
- Yin
- Yang

Kierunek działania:
- w  górę
- w  dół

Meridiany na które działa według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
Płuca
Wątroba
Żołądek
Nerki

Sposób działania według według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:

Wskazania:

Przeciwwskazania:

Sposób użycia:

Uwagi:

Literatura przedmiotu:
[8] - Anna Czelej, 2009, PRAKTYCZNE GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
[11] Jana Arcimovičová, 2004, Čínská medicína pod pokličkou
[12] Manuela Heider de Jahnsen, 2009, Čínská medicína prevence a  léčení stravou
[13] G. Guillame, Mach-Chieu, J.M. Eysallet, 1995, Medycyna Chińska
[14] Joerg Kastner, 2009, Chinese Nutrition Therapy: Dietetics in Traditional Chinese Medicine (TCM)
[15] Bob Flaws, Honora Wolf, 1985, Prince Wen Hui's Cook: Chinese Dietary Therapy
[16] Bob Flaws, 1999, The Tao of Healthy Eating: Dietary Wisdom According to Traditional Chinese Medicine
[17] - Claude Diolosa, Marek Kalmus, 1990, Chiny, kuchnia… tajemnice medycyny
[18] - Paul Pitchford, 2008, Odżywianie dla zdrowia
[19] - Maoshing Ni, Cathy McNease, 1999, Tao Żywienia
[21] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Odżywianie według Pięciu Przemian
[22] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Gotowanie według Pięciu Przemian
[23] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth. 2005, Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i  dziecka
[24] - Karola Schneider-Waldner, 2005, Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian



pełna lista produktów spożywczych, kliknij...



Tradycyjna chińska medycyna, zdrowa dieta i  leczenie żywnością
Zdrowa żywność
Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Por dot.gif
Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Por youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Por facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Por google+.png
wersja do druku
wygląd strony
Powrót na stronę głównąDietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynieKlasyfikacja produktów spożywczych według dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - leczenie żywnościąGu Qi - 谷氣 czyli Energia z pożywienia stanowi około 70% całej Energii naszego organizmuDietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami rokuPięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycynyPodstawowa dieta według taoizmu i dietetyki tradycyjnej chińskiej medycynyProdukty spożywcze - lista z opisem poszczególnych produktów według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny
ArbuzAwokadoBakłażanBananyBóbBrzoskwinieBurakiCebulaCynamonowa koraCynamonowe pędyCytrynyCzereśnieCzosnekDaktyleDyniaFasola białaFigiGożdzikiGrejfrutGrejfruta skórkaGrochGruszkiImbirImbir mielonyJabłkaJaja gołębieJaja kaczkiJaja kurzeJaja przepiórczeJęczmieńKakiKapusta białaKapusta pekińskaKasztanyKminekKolendraKoperKoper nasionaKoperekKozieradkaKawaKawa zbożowaKukurydzaLicziLiczi pestkiMandarynkiMarchewMleko kozieMleko krowieMleko owczeMoreleOgórekOrzech laskowyOrzech włoskiOrzeszki ziemneOwiesPataty słodkiePędy bambusaPieprz czarnyPietruszka korzeńPietruszka lisciePistacjePiwoPiwo pszenicznePomarańczePomidory
Por
ProsoPszenicaRabarbar korzeńRabarbar liścieRóżaRyżRzepaRzeżuchaRzodkiew białaRzodkiewkaSałataSelerSer KoziSer KrowiSer owczySezamSłonecznikSojaSzafranSzczypiorekSzparagiSzpinakTruskawkiWino białeWino czerwoneWinogronaWódkaZiele angielskieZiemniakiŻytoPozycja testowa X
Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potrawTrawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycynyTrawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana NosalaZdrowa dieta w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email: