ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE.
Informacje i
zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715
, więcej…
Każda z pór roku niesie z sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w miarę pojawiania się kolejnych pór roku. Życie w zgodzie ze zmianami w przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.
Na jesieni mogą nasilić się problemy zdrowotne związane z
Płucami. Pogorszenie może nastąpić u
osób z
problemami oddechowymi lub astmą.
Jesienna pogoda powoduje wysuszenie gardła, warg, jamy nosowej oraz całej skóry, co ma związek z
tendencją do suchości Płuc.
W związanym z
Płucami
Jelicie Grubym powstaje też Suchość, która może dać w
efekcie zaparcia.
W związku z
tym Jesienią należy odżywiać płyny płuc.
Takie odżywianie wzmocni
Qi organizmu i
ochroni nas przed atakami wiatru i
zimna.
Zalecane na jesieni są produkty wspomagające produkcję fizjologicznych płynów wewnętrznych, takie jak: białe grzyby, orzechy i
nasiona, gruszka, korzeń lotosu, mleko sojowe, dynia i
miód.
Produkty spożywcze o
smaku ostrym, takie jak pieprz, imbir, por, czy cebula wzmagają pocenie się i
utratę niezwykle cennych, szczególnie na jesieni, płynów.
W pewnych sytuacjach, na przykład w
pierwszej fazie przeziębienia, używamy ich, ale tylko przez bardzo krótki okres czasu.
Odwrotne, ściągające działanie, mają produkty o
dominującym smaku kwaśnym, które zapobiegają utracie płynów ciała.
Przykładowe produkty o
smaku kwaśnym, to jabłko, cytryna, ananas i
grejpfrut.
Dlatego należy konsumować więcej produktów spożywczych o
smaku kwaśnym i
zmniejszyć ilość ostrych przypraw.
Nie sugeruję jedzenia samych kwaśnych owoców, chodzi tylko o
lekkie zwiększenie ilości smaku kwaśnego w
pożywieniu.
Zgodnie z
tradycją Chińczycy uważają, że produktami charakterystycznymi dla jesieni są gruszka, białe grzyby i
ananas.
Dodatkowo zalecane jest spożywanie wilgotnych z
natury, ale nie produkujących śluzu kasz, na przykład owsianki, na śniadanie oraz zup zawierających składniki zwiększające ilość płynów wewnętrznych na obiad.
Marian Nosal
Warszawa, 13 XI 2013
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/odzywianie_zgodnie_z_porami_roku/jesien/index,pl.html
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+