ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE.
Informacje i
zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715
, więcej…
Dania podstawowe
PRZEPISY KUCHNI PIĘCIU PRZE-MIAN – na 4 osoby
Cz. A
- składniki:
- wrząca woda 0,5 l (O)
- kurkuma (O)
- kasza jaglana 1. Szklanka (Z)
- masło 1. Łyżka (Z)
- ząbek czosnku (M)
- sól (W)
Cz. B – składniki:
- wrząca woda ¼ szklanki (O)
- cebula 1-2 szt. (M → Z)
- oliwa 2. Łyżki (Z)
- imbir (M)
- sól (W)
Wykonanie dot. cz. A:
- Kaszę jaglaną najpierw spażyć zalewając wrzącą wodą na 3 min.
Wodę z
kaszy odlać i
jeszcze z
2 razy przepłukać gorącą wodą (cedzić przez sito).
- Do garnka z
wrząca wodą dodać ½ łyżeczki kur-kumy i
wsypać odcedzoną wcześniej kaszę jaglaną. Do kaszy dodać łyżkę masła i
gotować 5 min. na średnim ogniu bez przykrycia. Dołożyć posiekany ząbek czosnku a
po 1 min. Wsypać 1 łyżeczkę soli. Całość lekko wymieszać i
przykryć. Dalej gotować na małym ogniu (najlepiej na płytce) około 25-30 min.).
Wykonanie dot. cz. B
- Do rondelka wlać wodę a
gdy zawrze dołożyć posiekaną cebulę. Całość blanszować 2-3 min. Gdy cebula się „zeszkli” dodać rodzynki i
oliwę. Całość wymieszać. Dodać szczyptę imbiru a
po 1 min. Szczyptę soli. Dusimy pod przykryciem około 5 min.
Kaszę jaglaną podajemy posypaną duszonymi rodzynkami jako osobny posiłek lub danie pod-stawowe przy spożywaniu potraw warzywnych lub ryby.
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+