ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE.
Informacje i
zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715
, więcej…
Dania podstawowe
PRZEPISY KUCHNI PIĘCIU PRZE-MIAN – na 4 osoby
Pory w
cieście
Cz. A
- składniki:
- wrząca oliwa 0,5 l (O)
- oliwa z
oliwek 1 łyżka (Z)
- gałka muszkatołowa, imbir (M)
- por 1. szt. (M)
- sól, sos sojowy (W)
Cz. B – składniki:
- mąka orkiszowa 0,1 kg (D)
- kurkuma (O)
- jajko 1. szt. (Z)
- imbir (M)
- sól (W)
- woda (W)
- olej do smażenia 0,1 l (Z → O)
Wykonanie do cz. A
- Do garnka z
wrząca woda dodać oliwę, gdy po-nownie zawrze - przyprawy: gałka, imbir. Od pora odciąć zieloną część a
białą przeciąć wzdłuż i
podzielić na 4 części. Każdą część pora związać w
połowie nitką. Do wrzącej panierki dołożyć porcję pora a
gdy woda zawrze dodać łyżeczkę soli i
łyżkę sosu sojowego. Gotować pod przykryciem 5 min. Pora odcedzić i
usunąć nitki.
Wodę z
panierki zachować jako alkalizujący napój lub podstawę do zupy.
Wykonanie dot. cz. B
- Do naczynia z
mąką orkiszową dodać łyżeczkę kurkumy i
dokładnie wymieszać. Wbić jajko i
dalej mieszać łyżką drewnianą. Dosypać imbir (1/2 łyżeczki) i
sól do smaku. Dolać zimnej wody i
dokładnie wymieszać aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Gdy będzie za rzadkie dodać jeszcze trochę maki orkiszowej. Ciasto schłodzić (30 min.).
Całość wykonanie:
- Do głębokiego rondelka wlać olej (w takiej ilości by pory w
nim pływały) i
ogrzać aż będą parować. Kawałki pora moczymy w
cieście i
kładziemy do gorącego oleju. Smażymy obracając z
obu stron na złoty kolor. Wykładamy na sito lub serwetkę aby pozbyć się nadmiaru oleju
Pory w
cieście spożywamy jako danie główne z
kiszonym ogórkiem
lub koszona kapustą.
Przepisy kulinarne na posiłki gotowane według
Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - dania podstawowe
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+