Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Wady odżywiania według Pięciu Przemian 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna SZKOLENIE: Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), Warszawa 17-18 X 2020 rokuProwadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…
SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ, 10-TĄ EDYCJĘ 2020/2021 SZKOLENIA: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wady odżywiania według Pięciu Przemian Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej… Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy webinarowy, edycja Wiosna 2021 Warszawa, I  - VI 2021 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Wady odżywiania według Pięciu Przemian

Stosujemy z  żoną tę metodę od ponad dwudziestu lat do gotowania codziennych posiłków w  domu i  nie widzimy w  niej słabych punktów. Ale żeby być uczciwym muszę ostrzec, że gotowanie według Pieciu Przemian jest tak przyjemne i  pożyteczne, że może uzależnić. Osoby, które dadzą się w  nie "wkręcić" nie mogą przestać…

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wady odżywiania według Pięciu Przemian IMG_1753.JPG

A teraz na poważnie: gotowanie według Pięciu Elementów uczula i  uwrażliwia na jakość energetyczną posiłków i  w ten sposób uczy nas bardziej subtelnego widzenia naszego stanu zdrowia, podobnie jak praktyka energetycznych ćwiczeń Chi Kung, Tai Chi, czy też praktyka innych alchemicznych sztuk taoistycznych.

Nie można jednak zapominać, że najważniejsze jest to, "co jest w  garnku", a  nie "w jakiej kolejności". Dlatego najpierw poznajmy zasady dietetyki Tradycyjnej Chińskiej Medycyny lub poprośmy o  radę terapeutę, dietetyka lub lekarza TCM.

Kolejność dodawania produktów spożywczych według koła przemian jest wartością dodaną, ale najpierw musi być to, do czego dodajemy, czyli zdrowe, zrównoważone produkty w  odpowiednich proporcjach. Nie wierzmy tylko w  magię gotowania według Pięciu Przemian. Każda sztuka swoje podstawy czerpie z  doskonałości materialnej i  technicznej, czyli z  rzemiosła!.

Zwracajmy uwagę na to, aby żywność, którą spożywamy nie była sztucznie uprawiana, przechowywana i  przyrządzana. Używajmy produktów czystych biologicznie, odpowiadających porze roku i  klimatowi w  jakim żyjemy.

Unikajmy produktów modyfikowanych genetycznie, sztucznie konserwowanych, głęboko chłodzonych, przyrządzanych w  kuchenkach mikrofalowych, czy na przykład w  aluminiowych naczyniach.

W takim wypadku gotowanie zgodne z  kołem Pięciu Przemian niewiele pomoże, ponieważ nie będzie początkowego poziomu Qi, aby taoistyczna alchemia mogła właściwie zadziałać.

Marian Nosal
Warszawa, 14 IV 2014 - 22 IX 2020
www.CentrumSztukZdrowotnych.pl
☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

tradycyjnamedycynachinska.pl/odzywianie_wedlug_pieciu_przemian/wady/index,pl.html

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wady odżywiania według Pięciu Przemian youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wady odżywiania według Pięciu Przemian facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wady odżywiania według Pięciu Przemian google+.png