ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Żeby nie zepsuł się por, czyli jak zużyć nadmiar jarzyn który mamy
Kategoria: Dania podstawowe
O - wrząca woda około 1 cm od dnaO - czerwone buraczki dwa małe pokrojone wzdłuż w pionie na cienkie pasemka
Z - ziemniaki dwa małe pokrojone na sześcianiki
M - por jeden duży dojrzały, ale nie zepsuty, pokrojony wzdłuż na cztery ćwiartki i potem na plasterki
M - kapusta włoska, połówka główki pocięta na ścinki ze wszystkich stron na zmianę
M - kolendra mielona dobrej jakości, dwie małe drewniane łyżeczki
M - majeranek suszony, trzy małe drewniane łyżeczki
W - sól morska mała łyżeczka drewniana
D - sok z cytryny całej wycisnąć, mogą wpaść gorzkie pestki, będzie zarodek Ognia
O - kurkuma odrobina, tyle żeby był ładny kolor, trochę żółto-pomarańczowy i Ognisty, ale nie za bardzo
Z - olej lniany, od Łukasza 2 łyżki (konopny jest lepszy, ale nie było), po zdjęciu z ognia
M - majeranek suszony dwie szczypty
W - szczypta soli
D - ocet jabłkowy też od Łukasza 2 łyżki (jest pierwszy dzień Wiosny i energia Drzewa nie zaszkodzi, a sprawdzimy jak się ma nasza Wątroba)
Sposób wykonania:
Jeżeli nie chcesz by zepsuł się dojrzewający od tygodnia na zaciemnionym tarasie por, to:
w dużym płaskim garnku nalewasz około 1 cm (od dna) wody i doprowadzasz do wrzenia (O). Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewniana łyżką… Przed dodaniem oleju lnianego ewoluującą w kole pieciu przemian całość zdejmujemy z ognia, żeby ten cenny produkt się nie zdegenerował i dalej tylko wykorzystujemy ciepło, które zostało.
Tak zrobiłem 21 III 2011, 14:00 i smakowało.
Aha, gdyby ten por się jednak popsuł na tarasie, to nic nie szkodzi, bo bez Niego potrawa jest równie dobra, nawet cebuli nie trzeba. Sprawdziłem to 25 III 2011, 13:17
Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody