

SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ, 10-TĄ EDYCJĘ 2020/2021 SZKOLENIA:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej…
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715



Kasza jaglana z posypką rodzynkową
Dania podstawowe
PRZEPISY KUCHNI PIĘCIU PRZE-MIAN – na 4 osobyCz. A - składniki:
- wrząca woda 0,5 l (O)
- kurkuma (O)
- kasza jaglana 1. Szklanka (Z)
- masło 1. Łyżka (Z)
- ząbek czosnku (M)
- sól (W)
Cz. B – składniki:
- wrząca woda ¼ szklanki (O)
- cebula 1-2 szt. (M → Z)
- oliwa 2. Łyżki (Z)
- imbir (M)
- sól (W)
Wykonanie dot. cz. A:
- Kaszę jaglaną najpierw spażyć zalewając wrzącą wodą na 3 min. Wodę z kaszy odlać i jeszcze z 2 razy przepłukać gorącą wodą (cedzić przez sito).
- Do garnka z wrząca wodą dodać ½ łyżeczki kur-kumy i wsypać odcedzoną wcześniej kaszę jaglaną. Do kaszy dodać łyżkę masła i gotować 5 min. na średnim ogniu bez przykrycia. Dołożyć posiekany ząbek czosnku a po 1 min. Wsypać 1 łyżeczkę soli. Całość lekko wymieszać i przykryć. Dalej gotować na małym ogniu (najlepiej na płytce) około 25-30 min.).
Wykonanie dot. cz. B
- Do rondelka wlać wodę a gdy zawrze dołożyć posiekaną cebulę. Całość blanszować 2-3 min. Gdy cebula się „zeszkli” dodać rodzynki i oliwę. Całość wymieszać. Dodać szczyptę imbiru a po 1 min. Szczyptę soli. Dusimy pod przykryciem około 5 min.
Kaszę jaglaną podajemy posypaną duszonymi rodzynkami jako osobny posiłek lub danie pod-stawowe przy spożywaniu potraw warzywnych lub ryby.


