ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Kierunki działania Energii Qi produktów spożywczych w ciele człowieka
Istnieją następujące główne kierunki działania Qi produktów spożywczych w organizmie:
• kierunek w górę• kierunek w dół
• kierunek na zewnątrz
• kierunek do środka
Zgodnie ze starożytną chińską teorią i praktyką Yin / Yang ruchy w górę i na zewnątrz klasyfikowane są jako Yang, a ruch w dół i do środka jako Yin.
Ruchy Qi w naszym organizmie mogą też być bardziej skomplikowane, w czasie i w przestrzeni, na przykład cykliczne, pulsacyjne lub o kształcie spiral czy helis.
Zazwyczaj produkty spożywcze Gorące, Ciepłe, o smaku Yang powodują ruch Qi w górę i na zewnątrz.
Zaś produkty spożywcze Zimne, Chłodne, o smaku Yin zazwyczaj powodują ruch Qi w dół i do wewnątrz.
Lekkie części roślin, jak liście i kwiaty dają ruch Qi w górę na zewnątrz.
Są to naturalne kierunki ich wzrastania, klasyfikowane jako Yang.
Ciężkie części roślin, jak korzenie, owoce i nasiona dają ruch Qi w dół do środka.
Korzenie, owoce i nasiona w swoim rozwoju kierują się ku dołowi, ku ziemi, i dlatego są Yin.
Owoce i nasiona, po przejściu z formy kwiatu, którego Qi uderza wyraźnie w górę, mają w swojej dojrzałości tendencję do ciążenia i opadania na ziemię.
Koncentrują one również swoje składniki biologiczne i całą siłę życiową, którą mają przekazać przyszłym generacjom, w swoim wnętrzu, czyli mają wyraźną tendencję do ruchu dośrodkowego.
Jak widać główne idee dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej są naturalne, logiczne i zgodne z intuicyjnym rozumieniem otaczającej nas przyrody.
Taka klasyfikacja jest też zgodna z tak zwaną teorią Yin / Yang, czyli z podziałem wszystkich obiektów i zjawisk w przyrodzie na dwie główne kategorie energetyczne.
Marian Nosal
Warszawa, 18 V 2010 - 4 VIII 2020
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/klasyfikacja/kierunek/index,pl.html